Blog

30 2021.08

FLPerfect = Cleverest

2021-08-30T08:46:14+02:002021 augusztus 30|Cleverest BLOG|

Egy cég életében folyamatos a változás. Az FL Perfect a kezdetektől fogva kiemelt hangsúlyt fektetett az eltérő megrendelői igények személyre szabott kielégítésére. Egyéni megoldásaink folyamatos innovációt igényelnek, hiszen ma már az ipari takarítás is meghatározott célokat szolgáló üzleti megoldásokra tart igényt,ahol  nem egy adott termékben vagy szolgáltatásban, hanem komplex „csomagokban” gondolkozunk. A piaci igényekhez való igazodás folyamatában sokat fejlődtünk. Ma már úgy gondoljuk, hogy a pillanatnyi tökéletességnél fontosabb a tudás, amivel lekövetjük az egyre gyorsabb ütemű változásokat, ezért az FL Perfect mostantól Cleverest néven működik tovább.

27 2021.04

Irodatakarítás – így működik a mosogatószer

2021-08-25T13:22:12+02:002021 április 27|Cleverest BLOG|

Az irodatakarítás része általában a nap végén történő mosogatás is, ami bár nagyrészt mosogatógéppel történik, mindig van egy-két kósza bögre, amit kézzel mosogatunk el. Nem csak az irodatakarítás, de a háztartások kapcsán is érdekes lehet, hogy hogyan működik a mosogatószer, mitől oldja a zsírt és mitől száradnak cseppmentesre az edények?

Az irodatakarításban is használt mosogatószerek kétféle molekula típusból állnak: az egyik kedveli a vizet (hidrofil), a másik taszítja (hidrofób). A kétféle molekula ötvözésével jön létre a mosószer molekula, aminek az egyik vége, mivel poláris szerkezetű, mosogatás közben kötést képez a vízzel, a másik vége pedig egy apoláris struktúra, ez vonzza magához az olajat és a zsírt. Bár az olaj és a víz nem keveredik egymással, a mosogatószernek ezt valahogy el kell érnie, mégpedig úgy, hogy a poláris és apoláris szerkezetet emulgeálóként (egyfajta híd) használja. Ezek a molekulák leoldják a zsírt és a kórokozókat az edények faláról, de ehhez azért szükséges az irodatakarítást végző hölgyek munkája is, amivel elsúrolják a bögréket, poharakat.

Fontos megjegyezni, hogy ha nem folyó vízben mosogatunk, akkor a mosogatószertől keletkező hab akár egész rövid idő alatt is eltűnhet, de ez nem jelenti azt, hogy a vegyület nem „dolgozik” tovább változatlan intenzitással, tehát ekkor is tartsuk be az adott mosogatószeren található adagolási útmutatót, ne töltsünk belőle többet, mert nem lesz hatékonyabb.

17 2021.03

Irodatakarítás – az ezüst szerepe a fertőtlenítésben

2021-08-25T13:29:12+02:002021 március 17|Cleverest BLOG|

Az irodatakarításban már a Covid-19 járvány előtt is kihasználtuk az ezüstkolloid fertőtlenítő hatását, de az utóbbi egy évben fokozottan használtuk a fertőtlenítések során.

Az ezüstrészecskék hidrogén-peroxiddal vegyítve jelentős fertőtlenítő hatással bírnak, ha az oldatukból 10-230 mikron méretű cseppeket állítunk elő, és egy ködgenerátor segítségével tartósan „lebegtetjük” a zárt térben. Ekkor a köd vékony filmréteget képez a berendezési tárgyakon és felületeken, ami kb. 10 napig láthatatlan védőrétegként funkcionál a kórokozókkal szemben.

Az irodatakarítás során, ha ezzel a módszerrel fertőtlenítünk, munkavédelmi szempontból is helyesen járunk el, mert sok maró vegyszerrel szemben a hidrogén-peroxid bomlása során nem keletkezik az egészségre káros anyag (fontos azonban megjegyezni, hogy a ködgenerátor működése alatt, és azt követő néhány órában senki sem tartózkodhat a helyiségben, és a szobanövényeket vagy kis hobbiállatokat is ki kell vinni).

Az eljárás négy lépésből áll: előtisztítás (az irodatakarítás keretén belül végezzük el), előkészítés (minden élő dolog és élelmiszer eltávolítása), ködösítés majd a behatási idő elteltével alapos szellőztetés. Ez az eljárás az irodatakarításon kívül számos területen alkalmazható biztonsággal, úgymint raktárak, közintézmények, hűtőkamrák, élelmiszeripari vagy állattelepek, csarnokok, tiszta-tér, de akár még a kamionok fertőtlenítésére is kiválóan alkalmas.

29 2020.09

Irodatakarítás – mélyreható kárpittisztítás

2021-08-25T13:31:40+02:002020 szeptember 29|Cleverest BLOG|

A kárpittisztítás –székek, szőnyegek, egyéb szövettel borított felületek- a nagytakarítás része, de előfordul, hogy a napi irodatakarítás során is előkerülnek a kárpittisztító gépek és szerek egy csésze kiömlő kávé, üdítő, vagy egyéb szennyeződés miatt.

Ha megrendelőinknél napközben „baleset” történik, arra kérjük őket, ne vegyék kezelésbe a foltot házi módszerekkel, mert ha elázik a kárpit és a szivacs, hosszú ideig nem szárad ki, sötét foltok keletkeznek az anyagon, a dörzsölés pedig bolyhosítja a felületet.

A kiskereskedelmi forgalomban is kapható, akár szárazon is használható kárpittisztító habok jó szolgálatot tehetnek akkor, ha a porszívózás után fel szeretnénk frissíteni a felületet, de a kávé, üdítő, rágó, viasz, ragasztó, stb. teljes eltávolítása csak nagy teljesítményű mélytisztító géppel és speciális tisztítószerrel lehetséges, így mindenképp érdemes irodatakarításban jártas szakemberekre bízni.

A kárpitok tisztítása egyben az allergénmentes környezet kialakításának is fontos része, illetve képes meghosszabbítani a szövetek élettartamát, fenntartva az esztétikus külsőt.

28 2020.05

Irodatakarítás – ózongenerátor

2021-08-25T13:31:47+02:002020 május 28|Cleverest BLOG|

Az irodatakarítás a koronavírus alatt kiemelt ágazattá vált, és ez valószínűleg még hosszú időn keresztül így is marad. A 2 óránként történő fertőtlenítő takarítás kiegészítéseként több tényező is fontos a vírusmentes környezet megteremtéséhez, köztük a levegő fertőtlenítése. Ehhez elsősorban nagyon fontos a klímaberendezések rendszerű, szakszerű tisztítása, de nagyon jó szolgálatot tehet egy ózongenerátor is. Hogy mi is ez tulajdonképpen?

Az köztudott, hogy Földünk élőlényeit az ózonpajzs védi a túlzott UV sugárzás ellen, az viszont már kevésbé ismert tény, hogy az ózon egy rendkívül reaktív molekula, ami könnyen lép kölcsönhatásba különböző anyagokkal.

Az irodatakarítás során ezt a tulajdonságát a fertőtlenítés mellett szagtalanításra is használjuk. Az ózongenerátor úgy működik, hogy a készülék belsejébe jutó levegő a légszűrő és egy speciális UV lámpa használatával mindenféle vegyülettől és baktériumtól megtisztítódik. Ezután a levegő egy kerámia lemezre vezetődik, ahol az oxigén egy elektromos kisülés segítségével ózonná alakul. Ez az ózon aztán a készülék első részéről visszavezetődik a szobába, tehát a visszaáramoltatott levegő így mentes a vírusoktól, baktériumoktól – és nem utolsósorban a kellemetlen szagoktól is.

Mivel a penészspórákat is elpusztítja, nagyon jó szolgálatot tehet nedves környezetben, beázás után, vagy a téli időszakban, amikor a modern irodaházak túlszigeteltsége miatt az irodatakarítás során gyakori feladat az egészségre is ártalmas (és csúnya) penészfoltok eltávolítása, megelőz

27 2020.04

Irodatakarítás – a klór és a gőz erejével a koronavírus ellen

2021-08-25T13:31:55+02:002020 április 27|Cleverest BLOG|

Az elmúlt hetek az irodatakarításban is a Covid-19 vírus elleni küzdelemről szóltak. Legyen szó akár ipari létesítmények, áruházak, raktárak vagy irodaházak takarításáról, a szokásos „menetrenden” felül kétóránkénti fertőtlenítést is végzünk. Ez elsősorban az emberi kéz által gyakran megérintett felületek (kilincsek, liftgombok, konyhai felületetek, mosdók, korlátok, kapcsolók, íróasztalok, stb.) klóros oldattal való lemosását jelenti. A klór, mint sokoldalú vegyület, az irodatakarításban is kedvelt felületfertőtlenítő vírus, gomba és baktériumölő tulajdonsága miatt.

Ha vegyszermentes fertőtlenítési eljárást igényel egy irodatakarítás, akkor a gőz erejét vetjük be a mikroorganizmusok ellen. A jó minőségű és helyesen használt ipari gőztisztítók kemény felületeken a klórral nagyjából megegyező hatékonysággal képesek fertőtleníteni. Előnyük, hogy mivel nem igényelnek vegyszert és relatíve kevés vízből képesek minimális energia felhasználásával nagy mennyiségű gőzt képezni, ezért környezetbarátnak minősülnek. Egyetlen hátrányuk jelen helyzetben, hogy mivel az irodatakarításban kétóránként kell jelentős nagyságú és mennyiségű, sokszor egymástól fizikailag távol eső helyeken végezni a fertőtlenítést (sok takarító kolléga bevonásával), ezért gyorsabb és praktikusabb a klóros fertőtlenítők használata.

Fontos, hogy cégünk ezekben a vírusos időkben az irodatakarításban nem csak a felületek, de a dolgozók kézhigiéniájára is fokozottan figyel, ezért a szokásos folyékony és habszappanokat mindenhol fertőtlenítő hatásúra  cseréltük, illetve zselés kézfertőtlenítőket helyeztünk el, ahol erre igény volt.

9 2020.03

Irodatakarítás – fertőtlenítő nagytakarítás

2021-08-25T13:32:03+02:002020 március 9|Cleverest BLOG|

Az irodatakarítás során az influenzaszezonban sor kerülhet fertőtlenítő nagytakarításra is, ami az éppen aktuális járványoktól függetlenül is praktikus, hiszen egy megfelelő takarítószerekkel és szakértelemmel tisztán tartott irodában kisebb a fertőzésveszély. Ilyenkor kiemelt figyelmet fordítunk az emberi kéz által érintett területek (kilincsek, korlátok, nyomógombok, mosdók, konyhai berendezések) fertőtlenítő lemosására.  Ahol légszűrő berendezés is található, ott úgy érhetünk el optimális légtisztaságot, ha komolyan vesszük ezek rendszeres tisztítására, karbantartására vonatkozó ajánlásokat. Az előterek, folyosók takarítását is célszerű ilyenkor a szokottnál gyakrabban, fertőtlenítő adalékos vegyszerrel elvégezni, mert a sáros, nedves felület túl azon, hogy csúszik, könnyen válhat különféle fertőzések táptalajává. Ennek megelőzésképpen ebben az időszakban az irodák bejáratának környékét és előtereit naponta többször is tisztítjuk.

Fontos, hogy az irodatakarítás alapossága ilyenkor sem az amúgy is túlterhelt környezetünk kárára történjen. Szerencsére számos kiváló hatékonyságú, ugyanakkor környezetbarát tisztítószer áll rendelkezésünkre a fertőtlenítő irodatakarításhoz is, melyek a megfelelő hígítási arányok betartásával elpusztítják a kórokozókat, de nem roncsolják a felületeket és környezetkímélők.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fertőtlenítő irodatakarítás csak akkor lesz hatékony, ha az adott területen megforduló emberek élnek a gyakori, meleg vizes kézmosás lehetőségével és ahol lehet, gyakori szellőztetést folytatnak.

Célszerű kihelyezni mindenki számára elérhető kézfertőtlenítő folyadékos/zselés flakonokat, és biztatni az embereket ezek rendszeres használtra. A fertőtlenítő irodatakarítással sokat tehetünk a munkahelyi betegségek minimalizálásáért, így célszerű sort keríteni rá a tél-végi, járványokkal teli időszak.

27 2020.01

Állapotmegújító irodatakarítás

2021-08-25T13:32:10+02:002020 január 27|Cleverest BLOG|

Az évek múlásával a naponta végzett, precíz irodatakarítás mellett is természetes jelenség, hogy a felületek kopnak, lerakódások keletkeznek, és ezek nem mutatnak jól. Az irodatakarítási szolgáltatás egyik fajtája az állapotmegújító takarítás, amikor nem csak tisztává, de a lehetőségekhez mérten „újjá” varázsoljuk a felületeket.

Az irodatakarítás napi tevékenységeitől eltérően ilyenkor mélyebbre hatolunk, eltávolítjuk az idők folyamán felrakódott vízkövet a nehezen elérhető helyekről is (pl. fugák, illesztékek, stb.), illetve bevonatoljuk a padozatot, ha szükséges. A bútorok ilyenkor a szokásos portalanítás és felületi ápolás mellett fatápláló védőréteget is kapnak, illetve a fém felületekről is, ahol lehetséges, eltüntetjük a rozsdát és szintén bevonattal látjuk el. Az állapotmegújító irodatakarítás gyakran egy kisebb felújítás/festés után válik esedékessé, ami logikus is, hiszen úgyis szükség lenne egy építkezés utáni nagytakarításra. Ilyenkor a napi irodatakarításhoz képest sokkal nagyobb létszámmal és eszközparkkal vonulunk ki a helyszínre, hogy a terület méretétől és munkaigénytől függetlenül gyorsan és hatékonyan tudjunk haladni, mert pl. az irodaházaknál az állapotmegújító irodatakarításra általában egy hétvége áll rendelkezésre.

Fontos megemlíteni, hogy a makacs szennyeződések és lerakódások ellen ilyenkor sem roncsoló vegyszerekkel szállunk harcba, hanem kihasználjuk a professzionális eszközök nyújtotta technológiai lehetőségeket és takarítóink szakértelmét.

16 2019.12

Irodatakarítás a téli hónapokban

2021-08-25T13:32:16+02:002019 december 16|Cleverest BLOG|

A fűtésszezon beindulása után az irodatakarítás egyik kihívása a pára okozta foltok rendszeres eltávolítása, amik nem megfelelő kezelés esetén penészt, dohos szagot, illetve a berendezési tárgyak állagromlását okozhatja. Bár a köztudatban az él, hogy ez a probléma főleg a régi épületekre és pincékre vonatkozik, de sok modern épületben is végzünk irodatakarítást, és ott ez ott is előfordul, hogy a nem megfelelő (túlságosan záró) hőszigetelés és műanyag ablakok miatt nem szellőzik eléggé az épület, a falak. Tapasztalataink szerint ezt a problémát a szellőzőrendszerek és páraelszívó készülékek sem tudják teljesen megoldani, így az irodatakarítás során muszáj manuális erővel is felvenni a harcot a pára ellen.

Mivel a levegő páratartalma hatással van a gombák és egyéb mikroorganizmusok szaporodására, sajnos nő az asztmás megbetegedések veszélye a túl párás helyen tartózkodók esetében, nem is beszélve a penészgombák rákkeltő hatásáról. Az irodatakarítás során a penészes foltok ellen penészölő permetet használunk, ami egyben fertőtlenít és szagtalanít. Igaz, hogy ez az alapproblémát nem oldja meg, mert amíg a magas páratartalom fennáll, addig mindig visszatér majd a probléma, de ettől függetlenül mindent megteszünk, hogy legalább a felületeket kórokozómentesen tartsuk.

Ha a bútorlapokba költözik a nedvesség, ott már nagyon nehéz bármit is tenni, mert a fa felületek megszívják magukat nedvességgel, amit az irodatakarítás keretein belül nem nagyon lehet megoldani. 

Az ablakoknál keletkező hőhidakon rosszabb esetben kialakul egy vízréteg, ezt naponta szárazra tudjuk törölni, így csökkentve az ettől is növekvő párát és az üvegfelületek vízkövesedését.

A páraelszívó berendezéseket gyakran kell üríteni és fertőtleníteni, különben pont […]

11 2019.11

Irodatakarítás az esős napokon is

2021-08-25T13:32:30+02:002019 november 11|Cleverest BLOG|

Az ősz beköszöntével az irodatakarítás feladatai is módosulnak kissé. Ilyenkor a mindennapi általános teendők mellé célszerű beiktatni több felmosást, egyrészt hogy az előtérből már ne hordják beljebb a sarat a vendégek, másrészt hogy a lehető legkevésbé legyen a víztől, falevelektől csúszós a kő, helyenként a parketta.

Jó szolgálatot tehet ilyenkor egy megfelelő méretű, szabályos időközönként cserélt szennyfogó szőnyeg, mert sok piszkot felfog, így téve hatékonyabbá az irodatakarítást. Az előterek tisztításánál, ami esős időben naponta többször is megtörténhet, fontos a jól megválasztott felületápoló-és védő szerek használata, amit a napi irodatakarítás során vízben feloldva viszünk fel a felületre. Természetesen az igazán esős napokon a fő feladat, hogy minél kevesebb nedvesség juthasson be az előtérbe, illetve még beljebb, így sokszor kell szárazra törölni a padlót, melyhez mindig prémium minőségű, ipari mopokat használunk. Azért fontos itt a minőség, mert a maximális nedvszívást sajnos az olcsóbb, silány minőségű anyagból készült darabok nem tudják véghez vinni, valamint az is fontos szempont a takarítócégek számára, hogy ezeknek a mopoknak bírniuk kell akár a magas hőfokon történő, fertőtlenítőszeres mosást is, mert szép végeredményt csak tiszta eszközzel lehet elérni – ez az irodatakarítás egyik alapszabálya, […]

    Go to Top