Az irodatakarítás része általában a nap végén történő mosogatás is, ami bár nagyrészt mosogatógéppel történik, mindig van egy-két kósza bögre, amit kézzel mosogatunk el. Nem csak az irodatakarítás, de a háztartások kapcsán is érdekes lehet, hogy hogyan működik a mosogatószer, mitől oldja a zsírt és mitől száradnak cseppmentesre az edények?

Az irodatakarításban is használt mosogatószerek kétféle molekula típusból állnak: az egyik kedveli a vizet (hidrofil), a másik taszítja (hidrofób). A kétféle molekula ötvözésével jön létre a mosószer molekula, aminek az egyik vége, mivel poláris szerkezetű, mosogatás közben kötést képez a vízzel, a másik vége pedig egy apoláris struktúra, ez vonzza magához az olajat és a zsírt. Bár az olaj és a víz nem keveredik egymással, a mosogatószernek ezt valahogy el kell érnie, mégpedig úgy, hogy a poláris és apoláris szerkezetet emulgeálóként (egyfajta híd) használja. Ezek a molekulák leoldják a zsírt és a kórokozókat az edények faláról, de ehhez azért szükséges az irodatakarítást végző hölgyek munkája is, amivel elsúrolják a bögréket, poharakat.

Fontos megjegyezni, hogy ha nem folyó vízben mosogatunk, akkor a mosogatószertől keletkező hab akár egész rövid idő alatt is eltűnhet, de ez nem jelenti azt, hogy a vegyület nem „dolgozik” tovább változatlan intenzitással, tehát ekkor is tartsuk be az adott mosogatószeren található adagolási útmutatót, ne töltsünk belőle többet, mert nem lesz hatékonyabb.