A fűtésszezon beindulása után az irodatakarítás egyik kihívása a pára okozta foltok rendszeres eltávolítása, amik nem megfelelő kezelés esetén penészt, dohos szagot, illetve a berendezési tárgyak állagromlását okozhatja. Bár a köztudatban az él, hogy ez a probléma főleg a régi épületekre és pincékre vonatkozik, de sok modern épületben is végzünk irodatakarítást, és ott ez ott is előfordul, hogy a nem megfelelő (túlságosan záró) hőszigetelés és műanyag ablakok miatt nem szellőzik eléggé az épület, a falak. Tapasztalataink szerint ezt a problémát a szellőzőrendszerek és páraelszívó készülékek sem tudják teljesen megoldani, így az irodatakarítás során muszáj manuális erővel is felvenni a harcot a pára ellen.

Mivel a levegő páratartalma hatással van a gombák és egyéb mikroorganizmusok szaporodására, sajnos nő az asztmás megbetegedések veszélye a túl párás helyen tartózkodók esetében, nem is beszélve a penészgombák rákkeltő hatásáról. Az irodatakarítás során a penészes foltok ellen penészölő permetet használunk, ami egyben fertőtlenít és szagtalanít. Igaz, hogy ez az alapproblémát nem oldja meg, mert amíg a magas páratartalom fennáll, addig mindig visszatér majd a probléma, de ettől függetlenül mindent megteszünk, hogy legalább a felületeket kórokozómentesen tartsuk.

Ha a bútorlapokba költözik a nedvesség, ott már nagyon nehéz bármit is tenni, mert a fa felületek megszívják magukat nedvességgel, amit az irodatakarítás keretein belül nem nagyon lehet megoldani. 

Az ablakoknál keletkező hőhidakon rosszabb esetben kialakul egy vízréteg, ezt naponta szárazra tudjuk törölni, így csökkentve az ettől is növekvő párát és az üvegfelületek vízkövesedését.

A páraelszívó berendezéseket gyakran kell üríteni és fertőtleníteni, különben pont a szerkezet válik majd a kórokozók melegágyává; az irodatakarítás során erre kiemelt figyelmet fordítunk.

A téli időszakban az irodatakarításban általános fertőtlenítés is kiemelt szerepet kap, hiszen ilyenkor indul a vírusok szezonja. A mosdók, konyha, munkaállomások, kilincsek, liftgombok, korlátok csíramentesítése sokat segíthet a közösségi fertőzések leküzdésében, és emiatt is fontos a napi többszöri, alapos keresztszellőztetés. Az irodatakarítás megfelelően elvégezve sokat tehet a dolgozók egészségmegőrzéséért.