Az irodatakarítás során az influenzaszezonban sor kerülhet fertőtlenítő nagytakarításra is, ami az éppen aktuális járványoktól függetlenül is praktikus, hiszen egy megfelelő takarítószerekkel és szakértelemmel tisztán tartott irodában kisebb a fertőzésveszély. Ilyenkor kiemelt figyelmet fordítunk az emberi kéz által érintett területek (kilincsek, korlátok, nyomógombok, mosdók, konyhai berendezések) fertőtlenítő lemosására.  Ahol légszűrő berendezés is található, ott úgy érhetünk el optimális légtisztaságot, ha komolyan vesszük ezek rendszeres tisztítására, karbantartására vonatkozó ajánlásokat. Az előterek, folyosók takarítását is célszerű ilyenkor a szokottnál gyakrabban, fertőtlenítő adalékos vegyszerrel elvégezni, mert a sáros, nedves felület túl azon, hogy csúszik, könnyen válhat különféle fertőzések táptalajává. Ennek megelőzésképpen ebben az időszakban az irodák bejáratának környékét és előtereit naponta többször is tisztítjuk.

Fontos, hogy az irodatakarítás alapossága ilyenkor sem az amúgy is túlterhelt környezetünk kárára történjen. Szerencsére számos kiváló hatékonyságú, ugyanakkor környezetbarát tisztítószer áll rendelkezésünkre a fertőtlenítő irodatakarításhoz is, melyek a megfelelő hígítási arányok betartásával elpusztítják a kórokozókat, de nem roncsolják a felületeket és környezetkímélők.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fertőtlenítő irodatakarítás csak akkor lesz hatékony, ha az adott területen megforduló emberek élnek a gyakori, meleg vizes kézmosás lehetőségével és ahol lehet, gyakori szellőztetést folytatnak.

Célszerű kihelyezni mindenki számára elérhető kézfertőtlenítő folyadékos/zselés flakonokat, és biztatni az embereket ezek rendszeres használtra. A fertőtlenítő irodatakarítással sokat tehetünk a munkahelyi betegségek minimalizálásáért, így célszerű sort keríteni rá a tél-végi, járványokkal teli időszak.