Az irodatakarítás a koronavírus alatt kiemelt ágazattá vált, és ez valószínűleg még hosszú időn keresztül így is marad. A 2 óránként történő fertőtlenítő takarítás kiegészítéseként több tényező is fontos a vírusmentes környezet megteremtéséhez, köztük a levegő fertőtlenítése. Ehhez elsősorban nagyon fontos a klímaberendezések rendszerű, szakszerű tisztítása, de nagyon jó szolgálatot tehet egy ózongenerátor is. Hogy mi is ez tulajdonképpen?

Az köztudott, hogy Földünk élőlényeit az ózonpajzs védi a túlzott UV sugárzás ellen, az viszont már kevésbé ismert tény, hogy az ózon egy rendkívül reaktív molekula, ami könnyen lép kölcsönhatásba különböző anyagokkal.

Az irodatakarítás során ezt a tulajdonságát a fertőtlenítés mellett szagtalanításra is használjuk. Az ózongenerátor úgy működik, hogy a készülék belsejébe jutó levegő a légszűrő és egy speciális UV lámpa használatával mindenféle vegyülettől és baktériumtól megtisztítódik. Ezután a levegő egy kerámia lemezre vezetődik, ahol az oxigén egy elektromos kisülés segítségével ózonná alakul. Ez az ózon aztán a készülék első részéről visszavezetődik a szobába, tehát a visszaáramoltatott levegő így mentes a vírusoktól, baktériumoktól – és nem utolsósorban a kellemetlen szagoktól is.

Mivel a penészspórákat is elpusztítja, nagyon jó szolgálatot tehet nedves környezetben, beázás után, vagy a téli időszakban, amikor a modern irodaházak túlszigeteltsége miatt az irodatakarítás során gyakori feladat az egészségre is ártalmas (és csúnya) penészfoltok eltávolítása, megelőz