Az irodatakarítás során, mivel nem csak a belső területeket, de a kertet, teraszokat, erkélyeket is érintjük, néha találkozunk mohás felületekkel is. Ez főként akkor fordul elő, ha az irodatakarítást megrendelő cég nem egy modern irodaházban, hanem egy régebbi épületben, villában, esetleg családi házban működik.

A külső területeken a szennyeződés mértéke sokkal nagyobb tud lenni, mint bent, hiszen itt napi 24 órában ki vannak téve a burkolatok az időjárás viszontagságainak, és jellemző a különféle szennyeződések rétegződése is. Két csoportba soroljuk ezeket: kémiai (só, mészkivirágzás, korrózió, cementfátyol) és a biológiai (mohásodás, algásodás). Az előbbiek eltávolítására régen gyakorta sósavat használtak, ma már szerencsére sokkal hatékonyabb és kíméletesebb vegyszerek állnak rendelkezése. A moha és alga végleges eltávolítása azért nehézkes, mert még egy tökéletesen tisztának látszó felületen is maradnak szabad szemmel nem látható organizmusok, amik újra növekednek, ha a körülményeik megfelelőek maradnak. Ennek gátat szabhatunk a felület tisztítás és teljes száradás utáni impregnálásával (jó szolgálatot tehet pl. egy szilikongyantás impregnálószer), ami segít a víz lepergetésében, így elvileg nem marad táptalaj a biológiai szennyeződések kialakulásának. Tapasztalataink szerint ez a művelet csak akkor hatékony, ha rendszeresen ismétlődik az irodatakarítás keretén belül, különben a legtöbbet ígérő csodaszer sem képes felvenni a harcot a természet erőivel szemben.

Természetesen itt is fontos szerepet kap az emberi erő és az áztatás, mert bizony a mohás teraszok tisztításánál nem úszhatjuk meg a többfázisú takarítási folyamat ezen lépéseit sem, de a végeredmény itt különösen látványos tud lenni, mert gyakorlatilag újjá varázsoljuk a felületet, és olyan színek és minták bukkannak elő a zöldes-szürkés réteg alól, amikre néha már a tulajdonosok sem emlékeznek.