Amikor beindul a fűtésszezon, az irodatakarítás közben sokszor szembesülünk a pára okozta problémákkal. Ilyenek a nedves foltok, a penész, a kellemetlen, dohos szag. Azt hihetnénk, hogy ez főleg a régi épületekre, pincékre vonatkozik, de sok modern épületben is végzünk irodatakarítást, és ott ez ott is előfordul, hogy a nem megfelelő (túlságosan záró) hőszigetelés és műanyag ablakok miatt nem szellőzik eléggé az épület, a falak. A gyakori szellőztetés és a páraelszívó berendezések használata természetesen sokat segíthet, de tapasztalataink szerint sajnos egyik sem nyújt teljes megoldást erre a problémára, így az irodatakarítás során bőven van mit orvosolni.

Mivel a levegő páratartalma hatással van a gombák és egyéb mikroorganizmusok szaporodására, sajnos nő az asztmás megbetegedések veszélye a túl párás helyen tartózkodók esetében, nem is beszélve a penészgombák rákkeltő hatásáról. Ha az irodatakarítás során a falakon tapasztalunk penészes foltot (amik előszeretettel bújnak meg a bútorok mögött is), speciálisan falfelületekre fejlesztett penészölőt használunk. Sajnos ez csak tüneti kezelés, mert amíg a magas páratartalom fennáll, addig mindig visszatér majd a probléma, de ettől függetlenül mindent megteszünk, hogy legalább a felületeket kórokozómentesen tudjuk tartani.

  • Ha a bútorlapokba költözik a nedvesség, ott már nagyon nehéz bármit is tenni, mert a fa felületek megszívják magukat nedvességgel, amit az irodatakarítás keretein belül nem nagyon lehet megoldani.
  • Az ablakoknál keletkező hőhidakon rosszabb esetben kialakul egy vízréteg, ezt naponta szárazra tudjuk törölni, így csökkentve az ettől is növekvő párát és az üvegfelületek vízkövesedését.
  • A páraelszívó berendezéseknél ügyelni kell arra, hogy folyamatosan ürítve legyenek, egyrészt mert csak így tudnak optimálisan működni, másrészt pedig mert ha nincsenek rendszeresen fertőtlenítve, akkor a kórokozók melegágyaként szolgálnak.

A párás idő beköszöntével az irodatakarításban a gyakori, általános fertőtlenítés is kiemelt szerepet kap, hiszen ilyenkor indul a vírusok szezonja. A mosdók, konyha, munkaállomások, kilincsek, liftgombok, korlátok csíramentesítése sokat segíthet a közösségi fertőzések leküzdésében, és emiatt is fontos a napi többszöri, alapos keresztszellőztetés. Ahol erre nincs lehetőség, mert nem nyílnak az ablakok, ott javasolt a légkondi gyakori fertőtlenítése, különben a fél iroda folyton betegállományban lesz a tél folyamán.